Geen categorie

Wees je eigen ambitiecoach. 5 tips.

By 5 februari 2021 augustus 11th, 2021 No Comments

Eindelijk doorpakken met je idee of veranderplan? laat uitstel verleden tijd zijn en begin bij jezelf. Of het nou gaat om een nieuwe website, het lanceren van een nieuw product, een nieuwe studie of dat je het roer volledig om wilt doen, maak je doel helder en maak een plan. Wees met onderstaande vijf tips je eigen ambitiecoach. Onderzoek wat er in de weg staat om te groeien of om die ene stap te zetten. Soms is het doel niet helemaal duidelijk, zijn er teveel beren op de weg of is er simpelweg geen ruimte in de agenda. Omdat ik ervan overtuigd ben dat zakelijke groei altijd samenhangt met de persoonlijke groei van de ondernemer, geef ik hier vijf tips om jezelf op ambitie te coachen.

 

1 Begin bij het einde

Hoe ziet het leven eruit als je plan is geslaagd? Weet wat je wil bereiken en krijg dit helder voor ogen. Welk jaar moet je doel bereikt zijn? Wat is dan het succes? Wat is er voor jou en je bedrijf veranderd?

 

2 Blijf realistisch

Stel een realistisch en overzichtelijk doel. ‘Groots durven dromen!’, wordt er vaak gezegd. Daar is ook niets mis mee, maar een droom is nog geen plan. De lat mag best hoog liggen en het is ook niet erg als doelen niet helemaal gehaald worden, maar te onrealistische doelen ontmoedigen al in een vroeg stadium.

 

3 Bedenk waarom het nog niet eerder gelukt is

Hoe lang loop je al met het idee voor dit plan rond? Misschien is het een vers idee en was het eerder simpelweg niet de tijd voor deze verandering. Alleen vermoed ik dat lezers van deze tekst al langer met onuitgevoerde plannen rondlopen. Weet jij waarom je nog niet eerder tot actie kwam of waarom een eerdere poging stagneerde? Het kan zomaar zijn dat in dit antwoord de sleutel tot je doorbraak ligt! Is hier sprake van een zogenaamde valkuil?

 

4 Wat wil je ECHT?

Wij mensen houden onszelf soms vreselijk voor de gek. Met je hoofd bedenk je wat er allemaal kan, maar je hart twijfelt. Neem die twijfel altijd serieus en onderzoek waar jij als ondernemer nou het gelukkigst van word. Nog meer werk? Nog meer verantwoordelijkheid? Of draagt je doel echt bij aan je ontwikkeling als ondernemer en vervult het je als mens?

 

5 Wat is de eerste stap?

Het begin is het moeilijkst. Hoe kom je op gang? Als je weet wat je doel is, weet je dan ook welke stappen je moet zetten om er te komen? Wat is dan de eerste actie die je nu of binnen afzienbare tijd kan ondernemen om aan je doel te werken? Begin klein, dat maakt de opstap het gemakkelijkst.

 

Ik wens je heel veel succes met het werken aan je doelen. En onthoud; het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.

 

Esther